26 sep

HOOGVLIET – De examenbureaus EBVN en EPCN gaan samen. De ondernemingen, beide gevestigd in Hoogvliet, gaan in eerste instantie een joint-venture aan. In een later stadium zullen de aandelen van EPCN overgaan naar ViAlex B.V., de organisatie achter EBVN.

ViAlex werd in 2003 opgericht, in eerste instantie als IT-dienstverlener. Het bedrijf groeide door naar het aanbieden van computeropleidingen, die werden afgerond met een diploma of certificaat. Die rol van zowel opleider als examinerende instelling ging op den duur knellen, waarop het bedrijf besloot zich toe te leggen op het onafhankelijk examineren. In 2013 werd een succesvolle aanvraag gedaan om toe te treden als Examencentrum VCA, waarna op 2 januari 2014 de eerste VCA examens afgenomen werden.

EPCN werd in 2001 opgericht, aanvankelijk om de examinering te scheiden van de opleidingen die door Technicom Opleidingen werden verzorgd op het gebied van Procestechniek, Veiligheid en later MVK. Van het begin af aan is gekozen voor een zelfstandige positie van EPCN. Naast dienstverlener ten behoeve van Technicom ontwikkelde EPCN een ‘eigen’ markt, in eerste instantie met VCA examens, maar later ook met andere examens waaronder NEN 3140, VOP, VP en nog later de GORW kwalificaties, de tegenwoordige SOG examens.

Waar EBVN zich toelegde op het digitaal examineren voor het certificaat Veiligheidschecklist Aannemers (VCA), onderscheidt EPCN zich in praktijkexamens SOG (SSVV Opleidingengids). Daaronder praktijkexamens zoals Werken aan flensverbindingen, diverse hoogwerker categorieën, Gasmeten, Mangatwacht, Werken met een vorkheftruck, etc.
De wijze waarop de praktijk- en theorie-examens elkaar aanvullen is een belangrijke reden waarom de twee examenbureaus elkaar hebben gevonden. Een ander argument is dat beiden hechten aan het principe van onafhankelijke examinering. Zij verwachten dat de tendens naar het uit elkaar halen van de verantwoordelijkheden van opleiden en examineren, verder doorzet en willen hierin een voorbeeld voor de markt zijn. Van belang is dat daarbij de markt betrokken wordt, en er voldoende draagvlak voor bestaat.

EPCN wordt geleid door en is in handen van Rien Mulder. Zijn leeftijd (69) is een belangrijke overweging om het bedrijf onder te brengen bij EBVN. Rien vindt het belangrijk dat de expertise en ervaring die in ruim 15 jaar met zijn medewerkers is opgebouwd gewaarborgd blijft en het  personeel zekerheid te bieden. Vooralsnog worden beide kantoren in Hoogvliet aangehouden, inclusief de bestaande bedrijfsnamen.

De inspanningen in de uit te bouwen samenwerking zullen vooral bestaan uit het overbrengen van de kennis en klantcontacten. Rien blijft de eerste tijd aan het bedrijf verbonden. “We zullen het eerste half jaar veel samen op pad gaan”, stelt Terry Bouhuizen, directeur van EBVN.